چطور مغز به ترس واکنش نشان می‌دهد؟
چطور
مغز به ترس واکنش نشان می‌دهد؟
 


 

اگر دلتان می‌خواهد در لحظه توجه کسی را در میان یک جمع به خود جلب کنید، می‌توانید قیافه وحشت‌زده به خود بگیرید.
مطمئن باشید که به این ترتیب شما اولین کسی هستید که به چشم می‌آیید.
البته این روش چندان هم منطقی نیست چون بعد باید توضیح دهید که چرا وحشت‌زده بودید و ممکن است جریان چوپان دروغ‌گوو پیش بیاید، اما دانشمندان به این نتیجه رسیده‌اند که از میان چهره‌هایی با حالت‌های مختلف، چهره‌های وحشت‌زده بیش از همه توجه را به خود جلب می‌کند.
این جریان حتی زمانی که تنها چشم‌های فرد مشخص باشد هم صادق است. نکته جالب این است که اگر شما شاد باشید و چهره‌ای خندان داشته باشید، دیرتر از همه نگاه‌ها را به خود می‌کشانید.
البته این تحقیقات در کشورهای غربی انجام شده و بی.بی.سی آن را گزارش کرده است. ممکن است نسخه ایرانی این جریان کمی متفاوت باشد.
محققان فکر می‌کنند دلیل این امر در واکنش‌های مغز نهفته است. آنها معتقدند مغز آماده است که در موقعیت‌های خطرناک بسیار سریع‌تر واکنش نشان دهد، به همین دلیل زمانی که شما ترس را در صورت فرد دیگری می‌بینید، مغز سریع واکنش نشان می‌دهد تا در مورد خطر احتمالی راه‌حلی بیندیشد.
البته شما اگر در خانه این آزمایش را انجام دهید مطمئناً متوجه هیچ تفاوتی نمی‌شوید به چند دلیل. یکی اینکه در موقعیت‌های از پیش طراحی شده که شما سناریوی ماجرا را می‌دانید ممکن است مغز به گونه‌ای دیگر پاسخ دهد.
دوم اینکه این عکس‌العمل به قدری کوتاه است که کمتر انسان‌ها متوجه آن می‌شوند. کمتر از یک چهل میلیونم ثانیه طول می‌کشد که مغز در این زمینه فرمان دهد.
به همین دلیل محققان برای اینکه بتوانند نتایج دقیقی در این مورد به دست آورند، ناچار شدند سرعت تصمیم‌گیری افراد داوطلب این آزمایش‌ها را کاهش دهند.
برای این کار، آنها به داوطلبان عینک‌هایی دادند که در یک شیشه آن نقشی سیاه با سرعت جای خود را با نقشی سفید می‌داد و برعکس. در شیشه دیگر عینک تصویری از چهره یک شخص نشان می‌دادند. این چهره هر بار نمایانگر یک احساس بود.
آن تصویر سیاه و سفید متغیر سرعت تشخیص چهره را کاهش می‌داد و در نتیجه محققان توانستند این تغییرات را ثبت کنند.
شرکت‌کنندگان در این آزمایش ترس را سریع‌تر از دیگر حس‌ها درک کردند و شادی را دیرتر از همه.
محققان معتقدند بخشی در مغز به نام آمی‌دالا می‌تواند کاری کند که سیگنال‌های مربوط به یک اتفاق خاص بتوانند از راه‌های عصبی موجود به صورت فوق‌العاده بگذرند.
یک چیزی شبیه مسیر ویژه اتوبوس اما از نوع عصبی. زمانی که چهره‌ای وحشت‌زده را می‌بینیم همین اتفاق در مغز روی می‌دهد.
محققان متوجه شدند مغز حتی پیش از آنکه ما متوجه خطری شویم، راه فرار از آن را پیدا می‌کند.
پیش آمده که از روی بی‌حواسی دستتان به اتوی داغ خورده است. اغلب اوقات پیش از آنکه متوجه شوید چه اتفاقی افتاده، دستتان را از روی اتو برداشته‌اید.